14 Aralık 2016 Çarşamba

BMW Donanımları Bölüm 6-Teknoloji ve Diğer Özellikler



"BMW Donanımları" serisinin altıncı ve son yazısına hoşgeldiniz! Bir önceki yazımız olan "BMW Donanımları Bölüm 5-Güvenlik ve Koruma" başlığı altında BMW otomobillerin güvenlik donanımları hakkında detaylı bilgi vermiştik. Bu yazımızda ise BMW otomobillerin teknolojik donanımları ve kategorize edilemeyen diğer donanımları hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Aslında BMW'nin en büyük teknolojik atılımı şu anda Connected Drive alt yapısıdır ve açılışı onunla yapmakta fayda vardı. Ancak daha önceki başlıklarımızdan "Connected Drive Fonksiyonu Nedir, Nasıl Aktif Edilir?" altında Connected Drive ile ilgili oldukça detaylı bilgiler paylaşmıştık. Ve hatta Connected Drive sistemine nasıl kayıt olabileceğinizi, günlük hayatta bu teknolojinin ne gibi işlerinize yarayabileceğini de paylaşmıştık. Buradan, uzaktan erişim fonksiyonu, gerçek zamanlı trafik bilgisi, SOS butonu gibi özelliklerin detaylarına da ulaşabilirsiniz. Bu nedenle açılışı "Fren fonksiyonlu cruise control" ile yapmaya karar verdim.

  • Fren fonksiyonlu cruise control: Standart cruise control (hız sabitleyici)'den farklı olarak yokuş aşağı gidilen durumlarda otomobilin, ayarladığınız hızı geçmesini engeller. Otomobilinizde hız sabitleyici varsa ve kullanıyorsanız, bu durumu kesinlikle yaşamışsınızdır. Fren fonksiyonlu cruise control'ün, görüntü itibariyle standart cruise control'den hiçbir farkı yok. Ama yeni BMW otomobillerde cruise control donanımı varsa bu donanımın fren fonksiyonlu cruise control olduğunu söylemek mümkün. Sağdaki görselde en altta bulunan düğme, fren fonksiyonlu cruise control düğmesidir. 30 kilometrenin üzerinde belirli bir hızda giderken bu düğmeye basıp ardından hemen yanında bulunan artı-eksi şalterini hareket ettirirseniz, otomobil mevcut hızı devralacaktır. Bildiğiniz gibi frene veya gaza bastığınız takdirde cruise control devre dışı kalıyor. "RES" yazılı düğmeye bastığınızda ise otomobil, hızını yine sizin ayarladığınız hıza yükseltecektir. (Veya düşürecektir.) En üstte bulunan "LIM" düğmesi ise tüm BMW otomobillerde standart donanım olarak sunulan limitör düğmesidir. Hız sabitleyiciden farklı olarak bu moddayken gaza basmanız gerekiyor. Dip gaz (kick-down) yapmadığınız sürece otomobil, sizin ayarladığınız limiti aşmıyor. Kick-down durumunda ise ani hızlanmaya ihtiyacınız olduğunu veya sollamaya çıktığınızı düşünerek gazı açıyor. Fren fonksiyonlu cruise control donanımı otomobilinizde bulunmuyor ise ortalama 450€ (KDV ve işçilik dahil) fiyata yetkili servislerde montajını gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu donanım, otomobilinizle beraber sipariş aşamasında gelsin isterseniz eğer minimum 760€ ödeme yapmanız gerekiyor. Bu nedenle Euro kuruna bağlı olarak bazı durumlarda hız sabitleyiciyi sonradan taktırmak daha makul bir fiyata malolabiliyor.
  • Park asistanı: Park asistanı donanımı, sadece park etmekle kalmıyor, sizin için park yeri de buluyor. Bu özellik 35km/h'a kadar ve yandaki otomobillere 1,5 metre mesafeye kadar devrede kalıyor ve sizin için park yeri arıyor. Otomobilin uygun park yerini algılayabilmesi için yeterli manevra mesafesi olması ve park yerinin, otomobilin boyutunun 1,5 katı olması gereklidir. Otomatik park özelliğinde emniyet kemerinizin takılı olması gerekiyor. Uygun park yeri bulduğunuzda gerekli yönergeler, sizi ortadaki bilgi ekranından yönlendirecektir. Bu aşamadan sonra park asistanı düğmesine, park işlemi bitene kadar basılı tutmanız yeterli. BMW; gaz, fren, vites ve direksiyon hamlelerini sizin için otomatik olarak gerçekleştirecektir. Üstelik öyle mıymıy şekilde bir park değil, adeta bir taksi sürücüsü gibi atik hareketlerle park edecektir. Park asistanı özelliğine sahip olabilmeniz için otomobilde ön park sensörü donanımının da bulunması gerekiyor. G11/G12 7 Serisi dışındaki otomobiller sadece yatay park edebilme özelliğine sahipken 7 Serisi hem dikey hem de yatay olarak park edebiliyor. Park asistanı opsiyonunu, ön-arka park sensörü opsiyonuyla beraber toplam 700€'ya ekletmeniz mümkün.
  • Touch Command: Bu donanım, sadece G11/G12 7 Serisi otomobillerde sunuluyor. Touch Command özelliğinden kastedilen, arka kol dayamanın içinden açılan tablet bilgisayardır. Touch Command üzerinden otomobilin birçok özelliğini kontrol etmeniz mümkün. Otomobilin iç aydınlatmasını ve perdelerini kontrol edebilirsiniz, navigasyona müdahale edebilirsiniz, masaj fonksiyonlarını aktif/deaktif edebilirsiniz, müzik sistemine müdahale edebilirsiniz, otomobilin klima ünitesini kontrol edebilirsiniz, otomobil ayarlarını kontrol edebilirsiniz. Yani sürücünün yapabileceği çoğu şeye siz, arka koltuktan dahil olabiliyorsunuz. Kontrol tamamen sizde. Hatta dilerseniz Touch Command'i bir Android tablet olarak otomobilden bağımsız olarak kullanmanız da mümkün. G11/G12 7 Serisi otomobillerde bu donanıma sahip olmanız için ekstra olarak minimum 1.140€ daha ödemeniz gerekiyor.
  • İntegral aktif direksiyon: Bu donanım şimdilik sadece F06 6 Serisi ve G11/G12 7 Serisi otomobillerde sunuluyor. Arkadan itişli otomobillerde 60km/h'a kadar arka lastikler, ön lastiklerin aksi yönüne döner. Bunun amacı, aks mesafesini kısaltmak, yani dönüş açısını daraltmak ve daha çevik bir direksiyon hakimiyeti içindir. 60km/h üzerindeki hızlarda ise arka lastikler, ön lastikler ile aynı yönde döner. Bu da aks aralığını arttırarak yol tutuşu sağlar ve hızlı şerit değişikliklerinde sizi yolda tutar. Makas atmayı seviyor musunuz? İntegral aktif direksiyonu da seveceksiniz! :) Bu donanım için minimum 3.360€ ödeme yapmanız gerekiyor.


  • Uzaktan kumandalı park: Bu donanım şu anda sadece G11/G12 7 Serisi'nde sunulurken yeni gelecek olan G30 5 Serisi'nde de sunulacak. BMW ekranlı anahtar sayesinde hem otomobilinizi uzaktan çalıştırabileceksiniz hem de içinde siz olmasanız dahi park edebileceksiniz. Bu donanımı aktif olarak kullanabilmeniz için otomobilin 1,5 metre çapında olmanız gerekiyor. Aynı zamanda otomobili sadece 9 metre ileri-geri hareket ettirebiliyorsunuz. Otomobiliniz mevcut şartlara göre 2,5 derece açıyla manevra da yapabiliyor. Uzaktan kumandalı park fonksiyonuna sahip olabilmeniz için ekstra 1.275€ daha ödeme yapmanız gerekiyor.
  • Adaptif M süspansiyon: BMW otomobillerin standart süspansiyon sistemine göre 10mm aşağı konumlandırılmıştır. Aslında standart bir BMW ile M keyfini yaşamak için gerekli bir donanımdır diyebiliriz. Dilerseniz sürüş modlarına göre süspansiyonların sertliğini de zevkinize göre ayarlayabiliyorsunuz. Tabii ki donanımın isminin başında olan "Adaptif" ibaresi, süspansiyonların aynı zamanda yol durumuna göre de otomatik olarak ayarlanması anlamına geliyor. BMW, hızınızı ve lastik titreşimlerini sürekli olarak takip eden sezicileri sayesinde süspansiyon sertliğini, yolun durumuna göre de ayarlayabiliyor. Bu opsiyonel donanımı otomobilinize ekletebilmek için minimum 1.560€ daha ödeme yapmanız gerekiyor.
  • İlave 12V güç kaynağı: Bu özellik, elektronik cihazlara çok bağlı olanlar veya sık sık uzun seyahatlere çıkan kullanıcılar için ideal. Bu donanımı satın aldığınızda otomobilin modeline göre değişiklik göstermekle beraber bagaj kısmında veya arka koltukların ortasındaki konsolda ekstra bir çakmaklık güç kaynağı geliyor. Buraya ek olarak buzdolabı, şarj aleti ve çakmaklık girişine/USB bağlantısına uyumlu çalışan bilimum cihazı bağlayabilirsiniz. Üstelik sadece 35€ bedelle :)
  • Kilitli bijon: Geçmiş zamanlardan kalma bir alışkanlık olduğunu düşündüğüm bir donanım. Jantların bijonlarından bir tanesi, adından da anlaşılacağı biçimde şifreli olarak geliyor ve bu şifre bagajda, avadanlık setinin içinde bulunuyor. Genellikle bu bilinmediği için kilitli bijonun şifresi, lastikçiler tarafından sıyrılıyor ve şifre de artık bir işe yaramıyor. Bu durumda da kaynak yoluyla jant çıkarılmaya çalışılıyor. Eskiden jantların çalınmasına karşı bir önlem amaçlı standart donanım olarak sunuluyordu. Şimdilerde opsiyonel donanım olarak sunuluyor. Sonuçta Jameika'da yaşamıyoruz. :) Ama yaşadığınız semt, riskli bir mevkiideyse yine de düşünülebilir. Sadece 35€ ekstra ücretle bu donanıma sahip olabilirsiniz. Eğer otomobilinizde kilitli bijon donanımı varsa her bir jantta, sağdaki görselde görülen parçalardan birer tane olması gerekiyor. Gri olan parça ise kilitli bijon anahtarı olarak geçiyor.
  • M sport süspansiyon: Adaptif spor süspansiyondan farklı olarak süspansiyonlar, yol durumuna göre otomatik olarak sertleşme veya yumuşama yapmıyor. Sadece otomobil, 10mm daha yere yakın olarak geliyor. Sadece "Adaptif" kelimesinin donanımdan çıkarılması bile bu opsiyonel donanımın fiyatını 960€ aşağıya çekerek 600€'ya kadar indirebiliyor.
  • M sport fren diskleri ve kaliperleri: Otomobili M yapmaya bir adım daha! Bu donanımı aldığınızda fren diskleriniz daha büyük ve daha kısa frenleme yapabilecek şekilde geliyor. Aynı zamanda balatalara spor kaliperler ve M logosu ekleniyor. Standart fren disklerine göre çok daha şık durduğu bir gerçek. Ama siz bunun için 870€ daha öder misiniz, onu bilemiyorum :)






  • Sport süspansiyon iptali: Eğer daha önce sıfır kilometre bir BMW alımı yaptıysanız fiyat teklifinde mutlaka bu ibareyi görmüşsünüzdür. Hatta "İptal olan birşey neden listede bana ekstra bir donanımmış gibi gösteriliyor?" diye kendini sorgulayanlar da olmuştur. Durun! Şimdi bu konuya açıklık getirelim :) Bu donanımın listenizde görünme sebebi şu: M paket otomobillerde dilerseniz yukarıdaki "M sport süspansiyon" donanımını da tercih edebilirsiniz. Bu durumda otomobiliniz 10mm daha yere yakın gelecektir. Dolayısıyla yolu daha çok hissedeceksiniz. Genellikle müşterilerimiz daha yumuşak ve yolu hissettirmeyen süspansiyonlardan haz ettikleri için biz, otomobilleri sport süspansiyon iptali ile sipariş ediyoruz. Eğer otomobil üretim bandından hala çıkmadıysa bunu değiştirmek sizin elinizde. Yalan olmasın, bundan keyif alan ve otomobillerini mümkün olduğunca yere basan bir kitle de var. Onların çok hoşuna gidecek bir özellik değil yani bu donanım. :) Zaten adı üstünde "iptal" olduğu için herhangi bir ücret de talep edilmiyor.


Böylece "BMW Donanımları" serisinin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Elimden geldiğince sade bir dille sizlere BMW otomobillerde bulunan, bilinen/bilinmeyen tüm donanımların detaylı açıklamalarını yapmaya çalıştım. Amacım, bu kadar mühendisin binbir emekle oluşturmaya çalıştığı donanımları hepimizin görmesiydi. Yani BMW sadece sunrooftan, xenon farlardan ve deri döşemelerden ibaret değil, artık biliyorsunuz :)

Tüm seriyi bir arada bulabilmeniz için;

Kafanıza takılan, BMW otomobillerle ilgili sormak istediğiniz her türlü soruyu, konunun altında bulunan yorum kısmına veya bmwuzmani@gmail.com adresine e-mail yoluyla iletebilirsiniz.

Hiç yorum yok :