2 Aralık 2016 Cuma

BMW Donanımları Bölüm 4-İç Tasarım



Bir önceki konumuz olan "BMW Donanımları Bölüm 3-Dış Tasarım"ın giriş cümlesinde dediğimiz gibi "Kimi müşteri için almayı planladığı otomobilin dış tasarımı önem taşırken kimi müşteri için de dış tasarımdan ziyade yaşam alanı, yani iç tasarım daha önemlidir." Bu sefer de "Otomobilin dışı beni ilgilendirmez. Ben otomobilin içindeyim nasıl olsa.." diyen kişiler için hangi opsiyonel donanımlara sahip olabileceklerini ve detaylarını inceleyeceğiz.

  • Antrasit tavan döşemesi: Standart BMW otomobillerde tavan döşemesi ağırlıklı olarak gri renkte geliyor. Bu opsiyonel donanım sayesinde tavan döşemesi antrasit kumaş olarak alınabiliyor. Yani tavan döşemesi ve A, B, C direklerinin döşemeleri siyah renkte sunuluyor. Bu donanım, M paket otomobillerde standart olarak sunulurken normal şartlarda bu donanımı tek başına da ekleyebiliyorsunuz. Özellikle açık renk koltuk döşemesi kullanılan otomobillerde antrasit tavan döşemesi, otomobillere kontrast bir görünüm ve derinlik sağlaması açısından çok şık bir görüntü sağlıyor. Bu görüntüyü elde edebilmek için ise minimum 430€'yu gözden çıkarmanız gerekiyor.
  • Değişken spor direksiyon: Diğer bir adının da servotronic direksiyon olduğunu söylersem daha açıklayıcı olacaktır sanırım. Eski gövde BMW otomobillerin direksiyonları bir miktar sert olduğu için BMW müdavimleri "Servotronic" terimine genelde hakimdir. Çünkü bu sistem, bu sorunu aşmak için kullanılmıştır. Bu donanımın asıl özelliği, sürücünün direksiyon tepkilerini daha net ve çevik bir şekilde yola aktarmaktır. Aynı zamanda park manevrası esnasında daha az güç kullanmanızı sağlıyor. Otomobil, hızınızı sürekli olarak takip ediyor ve hıza bağlı olarak gerekli gördüğü durumlarda takviye sistemi devreye giriyor. Bu sistem, yüksek hızlarda direksiyona daha az takviye veriyor. Böylece yüksek hızlarda ve küçük hareketlerde direksiyon hakimiyetini kaybetmenize engel oluyor. Yukarıda da söylediğim gibi park manevrası gibi durumlarda konfor sağlamak amacıyla daha fazla takviye veriyor. Oldukça kullanışlı bir özellik olan değişken spor direksiyona minimum 480€ gibi bir bedel ödeyerek sahip olabiliyorsunuz. Keşke her otomobilde olsa! :)
  • Gelişmiş gösterge paneli: BMW donanımları arasında ne olduğu en çok karıştılılan donanımlardan birinden bahsediyoruz: Gelişmiş gösterge paneli. Genellikle halk arasında "Hayalet ekran" diye tabir edilen ve 5 Serisi'nden itibaren sunulan "Çok işlevli gösterge paneli" ile karıştırılır. Oysa ki çok işlevli gösterge paneli, otomobilin kadranlarının tamamen karanlık olması, kapıların kilitleri açıldığında göstergelerin ve sayıların devreye girmesi, sürüş modlarının değişimiyle de kadranların renk değiştirmesidir. Gelişmiş gösterge paneli ise kadranların altında standart olarak bulunan küçük ekranın daha genişlemiş ve dijitale çevrilmiş halidir. Gelişmiş gösterge panelinde ekstra olarak anlık yakıt tüketimi, (varsa) navigasyon önerileri, otomobil uyarıları gibi gösterilir. Otomobilinizde gelişmiş gösterge paneli yoksa özellikle anlık yakıt tüketimini dijital olarak görmeniz mümkün değildir. Sadece 100 kilometre ortalama yakıt tüketimini ve analog olarak yakıt tüketim değerini gözlemleyebilirsiniz. Günümüzdeki tüm BMW otomobillerde standart donanım olarak sunulur. Ancak örneğin 2015 yılına kadar 1 Serisi'nde opsiyonel donanım olarak sunuluyordu.
  • Deri işlemeli ön panel: Bu opsiyonel donanım her ne kadar göze şık görünse de fiyatı nedeniyle konfigüratörde mümkün olduğunca uzak durduğum bir seçenektir. Otomobilin göğüs, kokpit, dashboard diye tabir edilen kısmının da tamamen deri ve işlemeli biçimde gelmesini sağlar. Genellikle 6 Serisi, 7 Serisi gibi otomobillerde sıkça rastlıyoruz. O da toplam meblağ zaten yüksek olduğu için göze gelmiyor. :) "E bu kadar anlattın, fiyata gelsen artık" diyorsanız bu opsiyonel donanım için ödemeniz gereken minimum tutar 2.220€'dan başlıyor.




  • Seramik çerçeveli kontrol paneli: En az yukarıda bahsettiğim deri işlemeli ön panel kadar fuzuli bir harcama olan seramik çerçeveli kontrol paneli, otomobilinizde vites çerçevesi, iDrive butonu çerçevesi ve ses kontrol düğmelerinin etrafını seramik bir şeritle geçiyor. Tasarım konusunda takıntılarınız yoksa gerekli bir opsiyonel donanım değildir. Ve yine deri işlemeli ön panel gibi bu opsiyonel donanım da genellikle 6 Serisi ve 7 Serisi gibi otomobillerde görmeye alışık olduğumuz bir donanım. Fiyatı ise minimum 975€'dan başlıyor.


  • Ahşap şeritli deri direksiyon: Sadece 7 Serisi'nde ve diğer modellerin Individual özel üretim seçeneklerinde alınabilen ahşan şeritli deri direksiyon, otomobilin içinde ahşap kaplamaları seven kişiler için birebirdir. Direksiyona her dokunuşunuzda farklı ve lüks bir his yaşayacağınızın garantisini verebilirim. Bu direksiyonun size maliyeti ise 1.140€ seviyelerinde olacaktır. Eski gövdeye sahip modellerde bu opsiyonel donanım, direksiyon simidini boydan boya şerit halinde ahşap malzemeyle geçiyordu.


  • Captain Chair/Executive Lounge Seating/Executive Lounge: Sadece 7 Serisi'nde sunulan bu opsiyonel donanım için artık lüksün zirvelerinden biri diyebiliriz. Opsiyonel donanım listesinde "Executive Lounge Seating" şeklinde de belirtilebilen bu donanım, tamamen sağ arka koltuk, başka bir deyişle patronun koltuğu için yaratılmıştır. Sadece tek tuşa basarak ön yolcu koltuğunu bir sehpaya dönüştürerek kendinize rahatlıkla uzanabileceğiniz bir alan yaratabiliyorsunuz. Bu düğmeye basıldığında ön yolcu koltuğu, patronun oturduğu sağ arka koltuk, sehpa ve -varsa- arka eğlence ekranları otomatik olarak ayarlanıyor. Makam şoförünüz bulunuyorsa kesinlikle bu özellik tercih edilmeli. Böylece tam bir makam otomobilinin içinde olduğunuzu hissedeceğinizin garantisini verebilirim. Bu opsiyonel donanımı satın alabilmeniz için "Executive Lounge Arka Konsol" da almanız gerekiyor. Executive Lounge Arka Konsol donanımı olduğunda ise otomobil 2+2 oturuma sahip oluyor ve arka koltuklar -sağdaki görselde olduğu gibi- ortadan ayrılıyor. Toplam cebinizden çıkacak olan ekstra tutar ise tam tamına 40.000€ :) Eee, bir 7 Serisi kolay yetişmiyor. :)
  • Çok işlevli gösterge paneli: Yukarıda "Gelişmiş gösterge paneli" başlığında da belirttiğimiz gibi standart bir 5 Serisi müşterisinin, otomobilinde mutlaka istediği ve "Hayalet ekran" diye de lanse edilen çok işlevli gösterge panelinde otomobilin kadranlarının tamamen karanlık olması, kapıların kilitleri açıldığında göstergelerin ve sayıların devreye girmesi, sürüş modlarının değişimiyle de kadranların renk değiştirmesidir. Aynı zamanda otomobilde navigasyon varsa navigasyon verileri de bu ekranda gösterilir. Başka bir deyişle kadranların bulunduğu ekranın tamamen yani 10"'ten fazla bir alanın dijital olmasıdır. Sadece 5 Serisi ve üzerindeki otomobillerde standart donanım olarak sunuluyor. 5 Serisi'nden önceki modellerde böyle bir seçenek söz konusu değil.


Bir sonraki bölümümüz olan "BMW Donanımları Bölüm 5-Güvenlik ve Koruma" ile bir başka konuda devam edeceğiz.

Kafanıza takılan, BMW otomobillerle ilgili sormak istediğiniz her türlü soruyu, konunun altında bulunan yorum kısmına veya bmwuzmani@gmail.com adresine e-mail yoluyla iletebilirsiniz.


Hiç yorum yok :