26 Kasım 2016 Cumartesi

BMW Donanımları Bölüm 3-Dış Tasarım



Kimi müşteri için almayı planladığı otomobilin dış tasarımı önem taşırken kimi müşteri için de dış tasarımdan ziyade yaşam alanı, yani iç tasarım daha önemlidir. Biz, bu yazımızda dış tasarıma önem veren müşterilerimizin hangi opsiyonel donanımlara sahip olabileceğini inceleyeceğiz. Bir önceki konumuz olan "BMW Donanımları Bölüm 2-Müzik ve İletişim" başlığı altında da BMW otomobillerin müzik ve iletişim sistemleri, bununla beraber teknolojik sistemleri hakkında bilgiler vermiştik. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan BMW otomobillerin dış tasarımlarında ne tür değişiklikler yapabileceğimiz hakkında bilgi edinelim:

  • Dış Chrome-Line: Dış Chrome-Line donanımı, adından da anlaşılabileceği üzere otomobilin çeşitli parçalarında kromaj ve parlak siyah kaplamaların bulunmasıdır. Bu opsiyonel donanımın ismi, bazı modellerde "BMW Individual Dış Kaplama" veya "BMW Individual Parlak Siyah Dış Kaplama" olarak da belirtilebiliyor. 1 Serisi modellerinde Dış Chrome-Line opsiyonunu almanız durumunda yan camların altından geçen çıta, kromaj kaplı gelirken yan ayna kolu, ayna çerçevesi ve B sütunu parlak siyah renkte gelerek kontrast renk oluşturur. Diğer serilerde ise bu donanım, camın çerçevesini tamamen kaplayarak daha geniş bir alana etki eder. Gövde rengi açık olan otomobillerde önerdiğim bir donanım olmamakla beraber koyu renk otomobillerde göz kamaştıran bir tasarımın ortaya çıkmasını sağlayabiliyor. Bu opsiyonel donanım 1 serilerinde 355€ fiyat artışına neden olurken diğer serilerde daha geniş bir alana etki etmesinden kaynaklı yaklaşık olarak 1.075€ fiyat artışına neden oluyor. Eğer alımını planladığınız otomobil Luxury paket değilse ve tercihiniz koyu gövde renginden yanaysa mutlaka ekletmeyi düşünmelisiniz.
  • Gri Gölgelikli Ön Cam: Bu donanıma aslında biz geçmişten bu yana yabancı değiliz. Dolmuşlardan veya geçmişteki çoğu gencin modifiyenin ilk ayağı olarak gördüğü, "cam kuşağı" diye de tabir edilen donanımın ta kendisi oluyor Gri Gölgelikli Ön Cam donanımı. Yine adından da anlaşılabileceği gibi ön camın tavanla kesiştiği bölgede bulunuyor. Asıl amacı, sürücünün gözüne, yukarıdan gelen güneş ışıklarını azaltmak. Ama ben yine de çok etkili olduğunu düşünmüyorum ve hem gördüğüm hem de önerdiğim bir opsiyonel donanım değil açıkçası. Yine de "Benim otomobilimde neden olmasın" diyebilecek kitle için bu opsiyonel donanımın fiyatı minimum 130€'dan başlayarak seçtiğiniz otomobile göre yukarıya doğru tırmanıyor. Tamam, kabul ediyorum. Dolmuşlardaki gibi durmuyor. Ama yine de: Ne gerek var be kardeşim! :)
  • M Rüzgarlık: Nam-ı diğer, spoyler! Ve hatta bu spoyler'ın tasarımı nedeniyle anatomik spoyler diye de geçer. Öncelikli olarak spoyler nedir? Normal şartlarda profesyonel ellerde uygulanan spoyler, otomobilin dikey olarak aldığı rüzgar direnci karşısında arka kısmı yere basarak yol tutuşunu arttıran bir etmendir. Piyasada gördüklerimiz ise tamamen görsel amaçlı yapılan eklemelerden ibarettir. Ha, yakışana yakışmıyor mu? Sonuna kadar yakışıyor. İster profesyonel olsun ister sanayi işi. Ama yakışan da takıyor, yakışmayan da... Neyse ki BMW bunu bizim için önceden belirlemiş ve her otomobile bu anatomik spoyler'ı eklememize izin vermiyor. M Rüzgarlık opsiyonel donanımını eklemek için minimum 375€ fiyat farkını göze almanız gerekiyor. Orijinal olmayan M rüzgarlıklarından ise bu fiyata yaklaşık yedi adet takabiliyorsunuz :) Benim önerdiğim bir opsiyonel donanım değil. Tercih sizin.

  • Panoromik Cam Tavan: Sıkı takipçilerim bilir... Bir BMW otomobil almaya karar verdiyseniz kullanmasanız da mutlaka ama mutlaka otomobilde sunroof veya panoromik cam tavan olmalı. "Kullanmayacağım donanıma neden para vereyim kardeşim!?" diyenleri duyar gibiyim. Otomobilinizden hevesinizi alıp ikinci el piyasasında satışını gerçekleştirirken bana teşekkür edeceksiniz, merak etmeyin. Sunroof donanımını bir kenara bırakacak olursak Panoromik Cam Tavan opsiyonel donanımı zaten her BMW otomobilde ele geçer bir donanım değil. X ailesinin her ferdinde (X4 xDrive20d modeli hariç) bulunmasına rağmen sedan veya hatchback karosere sahip BMW otomobillerde (G11/G12 gövde 7 Serisi ve 2 Serisi Active/Gran Tourer modelleri hariç) panoromik cam tavan seçeneği bulunmuyor. Neden dersiniz? Biz de merakımıza yenik düştük ve Borusan Otomotiv Eğitim Departmanı'na aynı soruyu yönelttik. Cevap basit! BMW otomobillerin klima kontrol üniteleri, sunroof camının hemen arkasındaki kabarıklığın içerisine yerleştirilmiş durumdadır. Bu nedenle de sunroof'u, panoromik cam tavan olarak uzatamıyoruz. Peki bunu koyacak başka yer yok muydu? Yokmuş. Düşünün ki bir önceki gövde 7 Serisi'nin M paket donanımına sahip olanlarında sis farı bile yok. Bu sorunun da cevabını aynı şekilde aldık. Yine üniteyi ekleyecek yer bulunmamasından kaynaklı. Neyse konudan sapmayalım :) Kullanıp kullanmamanızı geçtim, bu opsiyonel donanım sayesinde otomobilinizin içi daha ferah bir görüntüye kavuşacaktır. Panoromik cam tavan donanımı görülünce sorulan ilk soru daima: "Açılıyor mu bunlar?" oluyor. Evet açılıyor. Ve hatta standart bir 5 Serisi sunroof'undan çok daha geniş bir şekilde açılıyor. Yarı cabrio desek yalan olmaz. Ben ne kadar burada size dil döksem de seçenekler arasında panoromik cam tavan varsa yüksek ihtimal isteseniz de istemeseniz de standart donanım olarak sunuluyor olabilir. "İstemiyorum ya!" demek yerine bu ücretsiz donanımın keyfini çıkarın. :)
  • Tavan Rayı: Bu opsiyonel donanım kromaj veya parlak siyah seçenekleriyle alınabilir. 2 Serisi Active/Gran Tourer modellerinde opsiyonel donanım olarak alınabilirken X ailesinde standart olarak sunuluyor. Yurt dışı pazarında normalde port bagaj, bisiklet, eşya vs taşımak için kullanılan bu donanım, ülkemizde otomobile daha heybetli bir dış tasarım kazandırmak için tercih ediliyor. Yakışmıyor da değil hani. Bu opsiyonel donanıma 435€ farkla sahip olabilirsiniz.



  • Infrared Ön Cam: Her ne kadar yukarıda bahsedilen "Gri Gölgelikli Ön Cam" ile karıştırılsa da bu donanımın amacı tamamen farklı. Görüntü olarak standart ön camdan hiçbir farkı yok. Ama canlı canlı gördüğüm bir donanım da değil. Peki ne işe yarar Infrared Ön Cam? Aslında güzel bir amaca hizmet ediyor gibi görünüyor ama ne kadar faydalı orası tartışılır... Bu donanımla beraber kızılötesi UV ışınlarını geri yansıtarak ısıyı azaltır. Böylece otomobil, güneşin altında güneşin altında da kalsa göğüs ve otomobilin içi aşırı ısınmaya karşı önleniyor-muşşşş... Peki bu donanım güneşe ateş edilen güzide memleket Adana'da da işe yarar mı? Hiç sanmıyorum! :) Üstelik bu opsiyonel donanım için 500€ daha fazla ödemeniz gerekecek.
  • Led Işıklı Panoroma Cam Tavan: Bu harika görüntüye sahip opsiyonel donanım, sadece 7 Serisi Long versiyonunda alınabiliyor. -Ki yakın tarihe kadar fabrika, tedarikte sorun yaşıyordu. Hala da bu sorun devam ediyor mu meçhul- Bu opsiyonel donanım sayesinde sürüş esnasında gündüz ve gece derin bir görüntü sağlar. Işıklarla süslenmiş panoromik cam tavan, ultra lüks bir görüntü sağlar. Üstelik öyle 10-15 tane led kullanarak da değil. 15.000'den fazla led sayesinde bu görüntü oluşur. Bu ledlerin renkleri, otomobilin iç aydınlatma sistemindeki altı renk seçeneğinden zevkinize göre ayarlanabilir. "Amaaan çok mu gerekli?" diyebilirsiniz ama 7 Serisi'nden bahsediyoruz. Lüksün zirvesinden, BMW'nin amiral gemisinden bahsediyoruz. Tabii ki böyle bir otomobilde gerekli. Yaşayan bilir! :) Bu opsiyonel donanıma 4.870€ farkla sahip olabilirsiniz.


Bir sonraki bölümümüz olan "BMW Donanımları Bölüm 4-İç Tasarım" ile bir başka konuda devam edeceğiz.

Kafanıza takılan, BMW otomobillerle ilgili sormak istediğiniz her türlü soruyu, konunun altında bulunan yorum kısmına veya bmwuzmani@gmail.com adresine e-mail yoluyla iletebilirsiniz.

Hiç yorum yok :