18 Ağustos 2016 Perşembe

BMW X4 (F26)




BMW'nin Compact Crossover SUV modeli olan X4 modeliyle beraberiz. Otomobilin ilk gövdesi olan F26, 2013 yılında yapılan lansmanın ardından 2014 ikinci çeyreğinin başında showroomlardaki yerini aldı.

Tasarım olarak BMW'nin X6 modeline fazlasıyla benzetilen F26 X4, X6'nın minyatürü olarak piyasada bulunuyor. Çünkü BMW müşteri kitlesi, ağırlıklı olarak X6'yı fazla büyük buluyordu. Bunun üzerine X4 piyasaya sürüldü. Her ne kadar minyatür desek de boyut olarak F25 X3'ten büyük, F15 X5'ten küçüktür.


Yurtdışı versiyonlarında birden fazla motor seçeneği olsa da F26 X4, Türkiye pazarına tek motor seçeneğiyle giriş yaptı ve halihazırda da bu şekilde devam ediyor. Motor ve şanzıman olarak BMW'nin X3, 3.20d, 4.20d ve 5.20d modellerinde kullanılan 2.000cc 4 silindir dizel Twin Power Turbo motor kullanılıyor. F25 X3 xdrive20d modelinin özel sipariş üzerine getirilmesiyle otomobilini kesinlikle xdrive ve dizel olarak isteyen müşteri kitlesi için tutunacak dal olma özelliği taşıyor. BMW'de X serileri, Güney Amerika üretimi olduğu için özel sipariş süresi iki yerine dört ayı bulabiliyor. Bu süreyi beklemek istemeyenler için ideal bir seçenek. 

X serileri arasında çok daha farklı bir tasarıma sahip olduğunu da kabul etmek gerek. Her ne kadar dışardan heybetli görünse de otomobilin C sütunu nedeniyle arka baş mesafesi bir miktar kısıtlanabiliyor. Aynı C direğinin tasarımı otomobile, spor coupe otomobil havası da katıyor. Bagaj hacmi 500 litre olarak sunuluyor. SUV sınıfındaki bir otomobil için küçük olduğunu söylemeliyim. Zira F10 5 Serisi'nde sunulan bagaj hacmi 550 litre. Bu değer, karşılaştırma yapabilmemiz açısından yeterli sanıyorum. Tüm X serilerinde panoromik cam tavan alınabiliyor. Ancak F26 X4'ün tavanının kıvrımlı yapısı nedeniyle panoromik cam tavan alınamıyor.

BMW X6
Şahsına münhasır bir müşteri kitlesi bulunuyor. Bunun nedeni de X5-X6 arasındaki tatlı çekişme. Bu kanıya da, işim gereği yaptığım müşteri analizlerinden ulaşabildim. Şöyle ki; millet olarak X5'i beğenen müşterilerin X6'yı; X6'yı beğenen müşterilerin de X5'i beğenmediğini farkettim. Bu oran %99 gibi ciddi bir değere sahip :) Bir de "Yeni mi çıktı bu model? Trafikte çok görmüyoruz." diyen bir kitle var ki bu kitle de trafikte otomobili X6 zanneden kitle olarak ön plana çıkıyor :)
X4'ün tek motor seçeneği olan X4 xdrive20d modeli, yukarıda da bahsettiğimiz gibi 2.000cc 4 silindir dizel Twin Power Turbo motor ve 8 ileri steptronic Zf şanzıman kullanıyor. Bu motor, 190 beygir güç ve 400Nm tork üretebiliyor. 0-100 km hızlanmasını sadece 8 saniyede tamamlayabiliyor. Bu da F15 X5 xdrive25d modelinden sadece 0.3 saniye daha ağırkanlı demek. Şehir içi kullanımında yakıt tüketim değerleri 6.5-7lt/100km seviyelerinde dalgalanırken; şehir dışı kullanımında yakıt tüketim değeri 5.5lt/100km seviyelerinde görülüyor. Xdrive, sanılanın aksine sürekli dört çeker sistemi değil, akıllı dört çeker sistemidir. BMW'nin arkadan itiş profiline uygun olarak normal şartlarda %40 ön, %60 arkadan çekişe sahiptir. Otomobil, sürüşü sürekli analiz ederek çekiş sisteminin dağıtımına otomatik olarak karar verir. Gerekli gördüğü durumlarda gücün tamamına yakınını öne veya arkaya vererek sizi saplandığınız çamurdan veya kardan kurtarabiliyor. Sistemin, "akıllı" dört çeker sistemi olması sayesinde hem güvenlikten ödün verilmiyor, hem de yakıt tüketimi "sürekli" dört çeker sisteminde olduğu gibi fazla düzeyde değil. Aynı zamanda keskin virajlarda da arkadan itiş sistemine oranla büyük avantaj sağlıyor.

Otomobilde dört farklı paket seçeneği bulunuyor. Yine F25 X3 modelinde olduğu gibi baz model, fazla donanımsız geldiği için genellikle distribütör bir üst paket olan Exclusive Paket donanımlı F26 X4 getirmeyi daha uygun buluyor. Otomobilin baz donanımı olan Joy Paket ile ön-arka park sensörü, çift bölgeli dijital klima ve fren fonksiyonlu cruise control sunuluyor. Bu paket için 278.000TL fiyat belirlenmiş. Az önce de adını andığımız Exclusive Paket ile geri görüş kamerası, sunroof, güneş korumalı arka camlar, elektrikli/hafızalı koltuklar, ısıtmalı ön koltuklar, bi-xenon far sistemi ve hi-fi hoparlör sistemi sunuluyor. Her ne kadar iki paket arasında yaklaşık 35.000TL fiyat farkı olsa da bu dolulukta bir otomobil daha tatminkar olacaktır. Bu paket için 313.000TL fiyat belirlenmiş. XLine Paket, her X otomobilinde olduğu gibi otomobile çok şık detaylar katan bir paket. Tamponlardaki değişiklikler ve iç mekandaki kaplamalar dışında 18" hafif alaşım özel X jantlar da sunuluyor. Bu paketin fiyatı 326.000TL olarak belirlenmiş. Exclusive paket ile aradaki fiyat farkını ödemeye değer mi? Bir daha düşünün derim. M Sport Paket, artık hepimizin bildiği gibi 18" hafif alaşım özel M jantlar, spor ön koltuklar, M direksiyon ve M aerodynamic body kit ile beraber geliyor. Bu paketin fiyatı ise 349.000TL olarak belirlenmiş.

Kafanıza takılan, BMW otomobillerle ilgili sormak istediğiniz her türlü soruyu, konunun altında bulunan yorum kısmına veya bmwuzmani@gmail.com adresine e-mail yoluyla iletebilirsiniz.

1 yorum :

Unknown dedi ki...

Ortalama yakıt tüketimi nedr 520 motoru var ise aşagı yukarı aynıdırr diye düşünüyorum dogrumu