5 Ocak 2017 Perşembe

BMW'de Taksi Dönemi



Hükümetin ticari araçların yenilenmesiyle ilgili vergi teşvikine ilişkin ÖTV muafiyeti 13 Ekim 2016 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Böylece muhabbetlerde sıkça dile getirilen "Bizim dayıoğlu Almanya'da yaşıyor. Oradaki bütün taksiler BMW, Mercedes'miş. Biz de burada anca Tofaş'lara binelim!" şeklindeki bitmek tükenmek bilmeyen sohbetlerin de bir sonu gelmiş oldu. Yayınlanan ÖTV teşvikine göre sıfır kilometre otomobil alımlarında ticari araçlar, ÖTV'den tamamen muaf tutuluyor.
Yürürlüğe giren bu uygulama, vergi ödemekten artık bitap düşmüş halkımızı "Onlara var da bize yok mu?" şeklinde galeyana sürüklese de taksici esnafımız ve taksi kullanımını alışkanlık haline getirmiş olan vatandaşlarımız durumdan oldukça memnun. (Açıkçası ben de memnun olan kesimdenim.) Yürürlüğe giren bu teşvik paketinden otobüs, taksi, dolmuş, minibüs, halk otobüsü, yük taşıma amaçlı kamyon ve kamyonet sahipleri yararlanabilecekler. Teşvik paketine göre, aracını yenileyenler ÖTV'den tamamen muaf tutulacak.

Bir zamanlar "BMW otomobillerin taksi olarak tescil edilmesi yasak. Eğer edilirse BMW, otomobili sahibinden geri alabiliyor." şeklinde efsaneler benim de kulağıma gelmedi değil. İşin içinde olmama rağmen de hiçbir zaman işin aslını astarını öğrenemedim. Gerçekten de bugüne kadar sadece bir tane BMW taksi gördüm. O da yine bu tarz cümlelerin sıkça kulağıma geldiği bir dönemde Gaziantep'te bulunan bir taksici esnaf ağabeyimizin azmi sayesinde gerçekleşmişti. Konu başlığında gördüğünüz fotoğraf da o ağabeyimizin otomobiline ait. Gördüğüm kadarıyla hala da BMW, otomobili sahibinin elinden almamış. :) "Acaba BMW'yi alıp taksi yapsam nasıl görünür? Keşke Photoshop programını kullanmayı bilseydim." diyen ağabeylerimiz için de örnek teşkil etmesi açısından yukarıda kanlı canlı hazır yapılmışı var. :)
Peki bu vergi teşvik paketiyle beraber tercih edilebilecek olan BMW modelleri ve fiyatları nasıl olacak?

  • BMW 1.18i: 1 Serisi'nde en çok tercih edilen paket olan Joy Plus paketi, yaklaşık olarak 85.000TL'ye,
  • BMW 1.16d: Aynı şekilde Joy Plus paketi, yaklaşık olarak 90.000TL'ye,
  • BMW 2.16d Active Tourer: 2 Serisi'nde en çok tercih edilen Prestige paketi, yaklaşık olarak 100.000TL'ye,
  • BMW 2.16d Gran Tourer: 2 Serisi'nin yedi koltuklu seçeneği olan Gran Tourer'ın en çok tercih edilen Prestige paketi, yaklaşık olarak 110.000TL'ye,
  • BMW 3.18i: 3 Serisi'nde en çok tercih edilen paket olan M Joy paketi, yaklaşık olarak 110.000TL'ye,
  • BMW 4.18i Gran Coupe: 4 Serisi'nin dört kapılı versiyonu olan Gran Coupe modelinin en çok tercih edilen Sport Line paketi, yaklaşık olarak 125.000TL'ye,
  • BMW 5.20i: F10 gövde koduna sahip olan BMW 5.20i, 2016 model olarak en çok tercih edilen Executive paket ile yaklaşık olarak 145.000TL'ye,
  • BMW X1 sDrive18i: X1 modelinin en çok tercih edilen XLine paketi, yaklaşık olarak 120.000TL'ye,
  • BMW X3 sDrive20i: X3 modelinin en çok tercih edilen X Plus paketi ise yaklaşık olarak 150.000TL'ye alınabilecek.
Bu fiyatlar, yukarıda üzerine basa basa belirttiğim gibi yaklaşık olarak engelli muafiyetiyle de sahip olunabilecek fiyatlardır. Euro kuruna ve kampanya koşullarına göre değişiklik gösterebilir.

Engelli muafiyetiyle otomobil alabilmek için devlet hastanelerinden alınan heyet raporu oranının %90 ve üzeri olması gerekiyor. Bu durumda engelli kişinin 3. dereceye kadar yakını ve belirtilen bir kişi otomobili sorunsuz bir şekilde kullanabiliyor. Engelli muafiyetiyle otomobil alımı durumunda şahıs, ÖTV matrahının tamamını ve her altı ayda bir ödenmesi gereken MTV tutarını ödemiyor. Eğer engelli kişinin engel oranı %90'ın altındaysa bu durumda engelli şahıs H sınıfı ehliyetle ve özel tertibat ile yine ÖTV muaf otomobil alımını gerçekleştirebilir.


Kafanıza takılan, BMW otomobillerle ilgili sormak istediğiniz her türlü soruyu, konunun altında bulunan yorum kısmına veya bmwuzmani@gmail.com adresine e-mail yoluyla iletebilirsiniz.

Hiç yorum yok :