30 Haziran 2017 Cuma

Yeni BMW X3 (G01)



2010 yılında 2. jenerasyonuyla karşımıza çıkan, pazarda Mercedes-Benz GLC, Audi Q5, Jaguar F-Pace, Volvo XC60 gibi güçlü rakiplerle mücadele eden BMW X3, müşterilerimizin de artık yüzünün eskidiğini sıkça dile getirmesiyle beraber nihayet 2017 yılının son çeyreğinde yeni gövdesiyle karşımıza çıkacak. 2. jenerasyonda benim en çok beğendiğim özellikler 2.000cc dizel motorunun fazlasıyla tasarruflu olması, adının hakkını verecek şekilde ne X1 kadar yere yakın ne de X5 kadar yerden yüksek olması, geniş iç ve bagaj hacmiydi. 3. jenerasyonda da bu özellikler çok daha iyileştirilmiş halleriyle karşımıza çıkacak.


Açık konuşmak gerekirse Yeni BMW X3 modelinin fotoğraflarına ilk bakışta hayran kaldım. Daha önceki yazılarımda da Yeni BMW X3'ün, F48 gövde kodlu X1'in biraz daha büyük hali olacağını ve benzer çizgileri kullanacağını belirtmiştim. Ama ne yalan söyleyeyim bu kadarını ben de beklemiyordum. Dış tasarımda farlar, böbreklerden ayrılarak daha toplu bir görüntü elde edilmiş. Böbrek ızgaralar ise çok daha büyük bir hacme sahip. Far sistemi olarak her yeni BMW modelinde olduğu gibi yine bi-xenon farlardan led farlara geçiş yapılmış. Bu durum, led sis farları için de geçerli. Otomobil daha yüksek bir omuz çigisine sahip ve çamurluklarda, 4 Serisi'nde de kullanılan ve çok beğenilen Air Breather hava kanalları bulunuyor. Yeni BMW X3'e dair asıl değişiklikler ise otomobilin iç tasarımında yapılmış.


Yeni BMW X3'ün iç tasarımı, BMW'nin yeni iç tasarım yüzünü birebir yansıtıyor aslında. "Asıl değişiklik iç tasarımda" derken kastettiğim şey, 2. jenerasyondan ortaya çıkan farklar. Yeni BMW X3'ün iç tasarımında yenilenen hava çıkış kanalları, yeni direksiyon simidi, farklı iç ortam aydınlatma seçenekleri, yeni sürüm bilgi ekranı ve en çok dikkatimi çeken donanım olarak, halk arasında "hayalet ekran" diye lanse edilen çok işlevli gösterge panelinin sunulmaya başlanıyor olması. Klima ve radyo ünitesine zaten G30 gövde 5 Serisi'nden ve G11/G12 gövde 7 Serisi'nden aşinayız. Bilgi ekranı konusunda değinmemiz gereken en önemli husus, otomobile profesyonel navigasyon sistemi opsiyonunu aldığınızda bilgi ekranının yaklaşık 12" ve dokunmatik olarak sunulacak olması. Arka diz ve baş mesafesi ise gerçekten bir G12 7 Serisi'ni aratmayacak kadar fazla :)

Yeni BMW X3'ün Türkiye pazarına 3 farklı motor seçeneğiyle sunulması bekleniyor. Bu motor seçenekleri de yine G30 gövde kodlu 5 Serisi'nden alışık olduğumuz motorlar:
  • X3 xDrive20d: Otomobil 2.000cc Twin Power Turbo dizel motora sahip. Bu motor 190 beygir güç ve 400Nm tork üretiyor.
  • X3 xDrive30i: Otomobil 2.000cc Twin Power Turbo benzinli motora sahip. Bu motor 252 beygir güç ve 350Nm tork üretiyor.
  • X3 xDrive30d: Otomobil 3.000cc Twin Power Turbo dizel motora sahip. Bu motor 265 beygir güç ve 620Nm tork üretiyor.
Yeni BMW X3'ün, Eylül 2017'de düzenlenecek olan Frankfurt Otomobil Fuarı'nda tanıtılması bekleniyor. Ülkemizde 2017 Kasım-Aralık gibi satışa sunulması bekleniyor. Artık hepimizin bildiği gibi ülkemize ilk olarak büyük motor hacmine ve oldukça donanımlı otomobiller gönderilecektir. 1.600cc motor hacmine sahip bir X3 sahibi olmak için 2018 ortalarını beklememiz gerekecek.

Ülkemizde uygulanan vergi politikaları nedeniyle yüksek ihtimal başlangıçta en çok tercih edilecek motor seçeneği, G30 gövde 5 Serisi'nde olduğu gibi bir fiyat avantajı sunulursa X3 xDrive30i modeli olacaktır. X3 sDrive20i modelinin ülkemize girişiyle beraber X3 xDrive30i modelinin fiyatı yükselecektir.

Yeni BMW X3 modelinin fiyatlarıyla ilgili henüz resmi bir açıklama bulunmuyor ancak en önemli rakibi olan Mercedes-Benz GLC250 modeliyle rekaber edebilmesi için X3 xDrive20d modelinin 370.000TL bandından satışa sunulması beklenebilir. X3 xDrive30i modeli için ise BMW AG'nin desteklemesi durumunda ortalama 290.000TL civarında bir fiyat etiketi koyulacaktır diye tahmin ediyorum.

Yazımın girişinde de bahsettiğim gibi yeni BMW X3 modelini kendi adıma ben çok beğendim. Bu nedenle mevcut X5 xDrive25d müşterilerinin bir kısmının da aklını çelerek kendine çekeceğini düşünüyorum.






Kafanıza takılan, BMW otomobillerle ilgili sormak istediğiniz her türlü soruyu, konunun altında bulunan yorum kısmına, ekranınızın sağ alt kısmında bulunan "Facebook'tan Mesaj Gönder" bölümüne veya bmwuzmani@gmail.com adresine e-mail yoluyla iletebilirsiniz.

Hiç yorum yok :