18 Mart 2017 Cumartesi

BMW Otomobiliniz Hangi Durumlarda Garanti Kapsamı Dışında Kalır?



Okuyucularımdan gelen e-maillerde sıkça aldığım sorulardan biri; "Otomobilime ........ işlemini yaptırsam otomobilim garanti kapsamı dışı kalır mı?" şeklinde oluyor. Bugün bu konuya bir açıklık getirmeye karar verdim. Bilindiği üzere gerek sıfır kilometre gerekse ikinci el BMW otomobiller, showroomdan çıktıkları anda 2 yıl/sınırsız kilometre garanti kapsamında yola koyulurlar. İnsanlar, her ne kadar BMW markasına güvense de, bir sorun yaşamayacağını düşünse de bazı durumlarda garanti konusuna muhtaç kalabiliyoruz. Çünkü BMW otomobiller, yedek parça ve işçilik maliyetlerinde premium segment olarak ortalamayı korusa da diğer orta ve alt segment markalara göre tabii ki yüksek maliyetlere sahip. Haliyle kullanıcılar da bu konuda titiz davranmaya çalışıyorlar.

Normal şartlarda bilindiği üzere otomobilinize, fabrika çıkışında olmayan herhangi bir donanımı, aksesuarı vb. sonradan yetkili servisler haricinde taktırmanız halinde -parça, donanım veya aksesuar orijinal dahi olsa- otomobiliniz garanti kapsamı dışında kalır. Ancak aldığım geri bildirimler doğrultusunda anladığım kadarıyla müşterilerimiz, hangi donanımı veya aksesuarı yaptırırsa yaptırsın, otomobilin tamamen garanti kapsamı dışında kalacağını düşünüyorlar. Bu tam anlamıyla doğru bir bilgi değil. Bu konuyu en basit haliyle şu şekilde açıklamak mümkün: Otomobilinize sonradan taktırdığınız parça, donanım veya aksesuar ile sadece otomobilinizin etkileşime girdiği parçalar ve sistemler garanti kapsamı dışında kalır.

Birkaç örnekle daha anlaşılır bir biçimde açıklamak gerekirse;
  • Otomobilim bana güçsüz geliyor. Chip tuning işlemi uygulatırsam otomobilim garanti kapsamı dışında kalır mı? Cevap: Otomobilinize chip tuning işlemi uygulatırsanız otomobilinizdeki beyin, motor, turbo, yürüyen aksam vb. chip tuning uygulamasının etkileyeceği tüm aksam garanti kapsamı dışında kalır. Ancak bilgi-eğlence sistemleri, döşemeler, kaplamalar vb. garanti kapsamı dışında kalmaz.
  • Otomobilime spor helezon yay taktırırsam otomobilim garanti kapsamı dışında kalır mı? Cevap: Otomobilinize spor helezon yay taktırdığınız takdirde otomobilinizde sadece amortisörler, jantlar, lastikler ve alt takımda oluşabilecek problemler garanti kapsamı dışında kalır. Motor, turbo vb. aksamlar garanti kapsamı dışında kalmaz.
  • Otomobilimde küçük (standart) bilgi ekranı bulunuyor. Bu ekranı, Professional Navigasyon'lu geniş ekrana dönüştürmek istiyorum. Otomobilim garanti kapsamı dışında kalır mı? Cevap: Otomobilinize Professional Navigasyon'lu geniş ekran taktırmanız durumunda otomobilinizin bilgi-eğlence sistemleri ve bilgi-eğlence sistemiyle etkileşim halinde olan elektrik aksamı garanti kapsamı dışında kalır. Motor, turbo vb. aksamlar garanti kapsamı dışında kalmaz. Ayrıca bu ekranı taktırma nedeniniz estetik -Yani geniş ekran görüntüsü- değil de sadece navigasyon ihtiyacı ise otomobilinizin standart ekranı üzerine navigasyon sistemi sonradan eklenebiliyor. Bu işlemin uygulanması için otomobiliniz ön torpido gözünün %20'lik bir kısmını feda etmeniz gerekiyor. :)
  • Otomobilimin ses sistemi yetersiz geliyor. Bunun yerine Harman-Kardon ses sistemi taktırsam otomobilim garanti kapsamı dışında kalır mı? Otomobilimde herhangi bir kesme-delme işlemi yapılır mı? Cevap: Bu soru biraz daha kapsamlı. Bu durumda otomobilinizin bilgi-eğlence sistemleri ve bilgi-eğlence sistemiyle etkileşim halinde olan elektrik aksamı garanti kapsamı dışında kalır. Motor, turbo vb. aksamlar garanti kapsamı dışında kalmaz. Ancaaaak.. Bu işlemi dışarıda uygulayan elektronik üstadları, genellikle otomobilin sağını solunu delmeyeceğini beyan ederler. Tam anlamıyla orijinali ile bire bir Harman-Kardon ses sistemi istiyorsanız otomobilin bir yerini delmeden kesmeden bu işlemi tamamlamak pek mümkün değil. Neden diyecek olursanız; otomobilinizin orta konsolunda bulunan bilgi ekranı ile ön cam arasında bir boşluk bulunur. Bir BMW otomobilde eğer Harman-Kardon ses sistemi bulunuyorsa bu boşlukta dahi hoparlör vardır. Standart ses sistemine sahip bir BMW otomobilde ise bu alan göğsü oluşturan parça ile kapatılmıştır. O kısma hoparlör ekleyebilmesi için ya bu alanı kesmesi gerek ya da göğsü komple sökmesi gereklidir. Yani işin özeti eğer otomobilinize sonradan Harman-Kardon ses sistemi taktırmak istiyorsanız ya tek hoparlör eksik olacak ya da otomobilin göğsüne işlem yapılması gerekecektir. Seçim sizin! :)
  • Otomobilimde halojen (Sarı) farlar bulunuyor. Bunu Bi-Xenon far yaptırsam otomobilin garanti kapsamı dışında kalır mı? Cevap: Eğer BMW otomobilinizin orijinalinde bi-xenon farlar bulunmuyorsa Angel Eyes halkalar da bulunmuyor demektir. Otomobilinize sonradan yetkili servislerde bi-xenon far taktırmanız mümkün ancak oldukça maliyetli bir işlem. Bu nedenle kullanıcılar bu işlemi dışarıda yaptırmayı tercih ediyorlar. Böylece ne Angel Eyes halkalar ne de bi-xenon sisteminin olmazsa olmazı olan far içindeki mercekler bulunmuyor. Bi-xenon farların düzgün bir aydınlatma sağlaması için de mercekli farlar şart. Neyse biz sorunun cevabına dönelim: Otomobilinize sonradan bi-xenon farlar taktırırsanız otomobilinizin elektrik aksamı ve ön farlarında oluşabilecek buğulanmalar garanti kapsamı dışında kalacaktır.
  • Otomobilim "x" paket. Otomobilimin dışını M Sport pakete çevirmek istiyorum. Otomobilim garanti kapsamı dışında kalır mı? Cevap: Otomobilinizi sonradan M Sport pakete çevirmeniz yetkili servislerde de mümkündür. Ancak yine bi-xenon farlar sorusunun cevabında olduğu gibi yüksek maliyet nedeniyle kullanıcılar bu işlemi dışarıda yaptırmayı tercih ediyorlar. Çünkü yetkili servisler sadece tamponları değiştirmekle kalmıyor, aynı zamanda tamponların içinde bulunan aerodinamik aksam parçalarını da değiştiriyor. Dışarıda yapılan işlemlerde ise sadece tampon plastikleri değiştirildiği için otomobilin aerodinamik yapısı ve soğutma sistemleri etkilenebiliyor. Bu işlem sonucunda otomobilinizin sadece soğutma sistemleri garanti kapsamı dışında kalabilir. Bakın kalır demiyorum, kalabilir diyorum. :)
  • Otomobilime çelik jant taktırmak istiyorum. Otomobilim garanti kapsamı dışında kalır mı? Cevap: Yine yetkili servislerin de yaptığı ama maliyet nedeniyle kullanıcıların dışarıyı tercih ettiği bir işlem. Otomobilinize çelik jant taktırmanız durumunda otomobilinizin sadece yürüyen aksamı, alt takımı, süspansiyon sistemi ve lastikleri garanti kapsamı dışında kalacaktır. Yalnız burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var: BMW otomobillerde RFT (Run-Flat Tires) lastikler bulunur. Jantlar da yine aynı şekilde RFT özelliklidir. Yani lastiğiniz patlasa dahi 80 kilometre hızla ortalama 200 kilometre yol yapabilirsiniz, jantlarınız yere oturmaz. Bu yüzden jant kenarları da lastikler gibi çift olukludur. Jantları değiştirdiğinizde lastikleri de değiştirmeniz gerekecektir. Jant veya lastiklerden bir seçenek RFT değilse herhangi bir lastik patlaması durumunda lastik janttan ayrılabilir. Bu da hayati tehlike anlamına geliyor. Seçiminizi yaparken bu durumu da gözönünde bulundurmakta fayda var. Otomobilinizin görüntüsü, sizin canınızdan kıymetli değildir! (Kamu Spotu) :)
  • Otomobilimin gizli özelliklerini açtırmak istiyorum. Otomobilim garanti kapsamı dışında kalır mı? Cevap: Otomobilinizin gizli özelliklerini açtırdığınızda, açtırdığınız özelliklere göre değişiklik gösterebilmekle beraber, elektrik aksamı ve bilgi-eğlence sistemleri garanti kapsamı dışında kalır.

Şimdilik benim aklıma gelen, otomobile sonradan eklenebilecek donanımlar bunlar. Sizin aklınıza gelen veya sormak istediğiniz garanti kapsamıyla alakalı bir soru veya donanım varsa konunun altında bulunan yorum sekmesinden paylaşabilirsiniz.

Kafanıza takılan, BMW otomobillerle ilgili sormak istediğiniz her türlü soruyu, konunun altında bulunan yorum kısmına, ekranınızın sağ alt kısmında bulunan "Facebook'tan Mesaj Gönder" bölümüne veya bmwuzmani@gmail.com adresine e-mail yoluyla iletebilirsiniz.

1 yorum :

Adsız dedi ki...

Merhaba .Benim on camimda nohut kucuklugunse bir catlama mevcut ve aracin garantisi devam etmekte bmw yetkili servis bunu ucretsiz degistirir mi ?